Specialisaties
ALGEMENE KINESITHERAPIE
Kinesitherapie betekent letterlijk “behandelen door bewegen”. De voornaamste doelstelling van de kinesitherapie is het verbeteren en/of behouden van de kwaliteit van bewegen en het bestrijden van pijn.
Om dit te bekomen wordt gebruik gemaakt van verschillende behandelingstechnieken zoals mobilisaties en oscillaties van de gewrichten, stretching van de spieren, motorische controle oefeningen, stabilisatietraining (o.a. ook core stability), coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…
Kinesitherapie wordt aangeraden bij:
- Orthopedische en traumatologische problemen
- Pre- en postoperatief (vb. schouder, knie, heup…)
- Nek-, rug- en bekkenklachten
- Stabilisatieproblemen (vb. core stability, enkelinstabiliteit…)
- Reconditionering
- Gangreëducatie bij ouderen
- MS, ALS, ziekte van Parkinson
- Ziekte van Bechterew
- Postnataal (behalve indien zwaardere bekkenbodemspierproblemen (doorverwijzing naar bekkenbodemtherapeut (zie samenwerking)))
- …

MANUELE THERAPIE
Bij deze therapievorm wordt de patiënt op tafel behandeld en probeert de kinesitherapeut het letsel aan te pakken via ‘hands-on-technieken’: mobilisaties en manipulaties (‘het kraken’) van de gewrichten, maar eveneens technieken die invloed uitoefenen op andere structuren van het menselijk lichaam zoals zenuwen, spieren, ligamenten en fascia (bindweefsel).

FASCIATHERAPIE
Fascia ´ betekent bindweefsel en dit bevindt zich over het hele lichaam.
Fasciatherapie is een zachte, diepgaande en niet-manipulatieve vorm van behandelen, aangevuld met bewegingsoefeningen.
Met deze behandeltechnieken kunnen lokale klachten in zowel acute als in chronisch fase (zoals bv. schouderklachten, tenniselleboog, hielspoor …) worden behandeld. Daarnaast komen aspecifieke klachten (vb. rugklachten), hoofdpijn en elke vorm van stress-gerelateerde klachten hiervoor in aanmerking.
MYOFASCIALE THERAPIE
Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnlijke – meestal goed voelbare – verhardingen: triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints kunnen oorzaak zijn van pijnen (met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone), bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtsverlies.
Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: Dry Needling, stretching, warmte …

Meer informatie op trigger.be, dit artikel over dry needlingen dit interview over dry needling